Landefakta
Styreform: Republik
Hovedstad: Nusantara (på Kalimantan)
Befolkning: 275 mio (nr. 4 i verden)
Sprog: Det officielle sprog er Bahasa Indonesia
Areal: 1.904.569 km2 (44 gange større end Danmark og verdens 16. største land)
Religion
I Indonesien har man religionstvang, men individuel frihed til selv at vælge hvilken af de godkendte religioner man bekender sig til. Islam er mest udbredt med mere end 200 mio. muslimer svarende til 80-90 % af befolkningen. De kristne udgør små 10 %, hinduisme ca. 2% og buddhisme ca. 1%.
Tidsforskel
Rejser til Sumatra: 6 timer foran Danmark (Sommertid 5 timer)
Rejser til Bali: 7 timer foran Danmark (Sommertid 6 timer)
Rejser til Irian Jaya: 8 timer foran Danmark (Sommertid 7 timer)
Visum
Visum til Indonesien købes ved ankomst og koster 500.000 IDR (ca. 35 USD/ca. 235,-kr.). Det er gyldigt 30 dage. Eller der kan ansøges online inden afgang her: https://molina.imigrasi.go.id/
Du skal også udfylde skemaet på dette link og medbringe det til check-in: HTTPS://ECD.BEACUKAI.GO.ID/
Turistgebyr
Den balinesiske provinsregering har pr. 14.feb.24 besluttet at opkræve et turistgebyr for udenlandske turister. Dvs. alle internationale turister til Bali skal betale et turistgebyr på 150.000 Rupiah svarende til omkring 10 USD.
Vi anbefaler, at man foretager betalingen hjemmefra via denne officielle hjemmeside: Love Bali (https://lovebali.baliprov.go.id/) før ankomst til Bali.
Man kan her vælge den betalingsmetode, der skal bruges, nemlig bankoverførsel, virtuel konto eller QRIS.
Der skal indtaste pasnummer, navn og en gyldig e-mailadresse for at modtage en Levy Voucher med en QR-kode som bevis for betaling.
Hvis I ikke er i stand til at foretage betalinger via Love Bali-webstedet, kan ankomne turister foretage kontantløse betalinger ved BRI-skranker i Denpasar Lufthavn.
Disse er også tilgængelige i I Gusti Ngurah Rai Lufthavn og Benoa Havn. Der kan her betales med debet-/kreditkort eller Electronic Data Capture (EDC). Man modtager så en udskrift af betalingsbeviset.
Det er vigtigt, I medbringer jeres Levy Vouchers på jeres telefoner eller en printet kopi. Levy-kuponens QR-kode vil blive scannet ved kontrolpunkter i lufthavnen eller havnen.
I tilfælde af, at I rejser fra Bali til en anden ø og vender tilbage til Bali, skal I igen kunne fremvise jeres Levy voucher, for at undgå at skulle betale igen.
Vaccinationer
På Danske Lægers Vaccinations Service's hjemmeside kan du læse om de relevante vaccinationer, der anbefales for rejser til Indonesien på www.sikkerrejse.dk. Vaccinationer er ikke påkrævet for rejser til Indonesien, men det anbefales, at man lader sig vaccinere mod stivkrampe og hepatitis A. For mere information vedr. vaccinationer kontakt egen læge eller Danske Lægers Vaccination. Brug myggemiddel i morgen- og aftentimerne.
Rejseforsikring
Da det gule sygesikringskort ikke dækker i Indonesien, anbefaler vi at man tegner en Gouda Rejseforsikring. Kontakt os for de aktuelle priser.
Påklædning
Det anbefales at bruge let tøj af evt. hør eller bomuld. Ved tempelbesøg kræves det, at man bærer sarong samt har skuldrene dækket. Sarong’er kan købes overalt i landet til næsten ingen penge.
Valuta
10.000 Rp (rupiah) = ca. 4 danske kroner (mar.24) Det er ikke muligt at veksle fra danske kroner til rupiah. Medbring derfor US-dollars (helst 100$-sedler), som er den mest gængse udenlandske valuta. Der findes mange autoriserede vekselbutikker, hvor I nemt kan veksle penge. Vær dog opmærksom på snyd, samt at der nogle steder opkræves vekselgebyr, selvom der skiltes med det modsatte.
Med Visa eller Mastercard kan I hæve penge i de mange pengeautomater i turistbyerne, men det er en rigtig god idé at have en reserve af kontanter til veksling, da automaterne ikke altid virker - og der er få af dem i nogle områder. Ved betaling med Visa/Mastercard pålægges generelt et gebyr på 3 %.
Vand
I bør ikke drikke vand fra vandhanen i Indonesien. De fleste hoteller stiller en flaske vand på værelset, og der kan købes kildevand på flaske i alle butikker.
Mad
Maden i Indonesien er næsten altid veltillavet uanset om man spiser på luksus restaurant, ved et gadekøkken eller i en lokal restaurant. De fleste restauranter tilpasser maden til turisternes smagsløg, og prisniveauet er generelt lavt sammenlignet med vestlige standarder. På en gennemsnitlig turistrestaurant kan man få 2 gode retter og en øl til ca. kr. 50,- pr. person.
Transport
Prisen på lokal transport på Bali er også meget lav. Taxi starter på 8000 Rp og koster ca. 3000 Rp pr. km. Ringer man efter en taxi koster det min. 10.000 Rp. Husk at få taxameteret slået til eller aftal pris inden I kører. Den mest benyttede og billigste form for offentlig transport er Bemo’er, - små pickupper eller minibusser, der kører dagen lang i faste ruter og stort set stopper over alt. En Bemo stoppes ved at vinke den ind til siden. For at komme af råbes blot stop. Sørg for at aftale prisen inden I sætter jer ind i Bemo’en. Til længere strækninger anbefales turistbusserne (shuttle busses). De kører på faste stækninger mellem de større turistområder på Bali, men er en smule dyrere end Bemo’erne. På Sanur afgår shuttle busserne fra Jl. Hangtuah Road.
Drikkepenge
De fleste steder er der allerede pålagt 10 % serviceafgift, men drikkepenge er en del af indonesernes løn, så giv gerne drikkepenge, hvis I er tilfredse med servicen. Bellboys er almindeligvis ikke aflønnede af hoteller, og det er derfor god kutyme at give et par USD for kufferthjælp og dagligt til rengøringspersonalet. Læg hellere lidt hver dag i stedet for et stort beløb ved afrejsen. 4-6 USD til guider og chauffører alt efter turens længde. Ved tempelbesøg gives gerne en lille erkendtlighed på ca. 1 USD.
Elektricitet
Indonesien har 220 V og stik som i Europa, - rund med to ”ben”. I mindre landsbyer kan 110 V forekomme, men det er sjældent.
Telefon og Internet
Mobil dækningen er svingende og forbindelsen kan være sporadisk og af dårlig kvalitet. SMS-beskeder er et mere stabilt alternativ til opkald fra mobiltelefon. Tjek priserne hjemmefa med din udbyder. Dækningen udvides hele tiden og afhænger af dit teleselskab. Stort set alle hoteller og mange restauranter og caféer har gratis wi-fi.
Nyttige telefonnumre og adresser:
Dansk konsulat på Bali (Royal Danish Consulate)
Crystal Divers
Jl. By Pass Ngurah Rai, Gang Griya no 6, Sanur
Telefon: (+62) (0) 811 3980 220. Telefontid: 10.00 - 14:00 (mandag til fredag)
Email: bali@umgate.dk
Danmarks ambassade i Indonesien (Royal Danish Embassy)
Menara Rajawali Building, 25th floor
Jl. Mega Kuningan, Jakarta 12950
Telefon: (+62) +62 (21) 866 55100.
Email: jktamb@um.dk
Indonesia - Bhinneka Tunggal
”Bhinneka Tunggal” er Indonesiens visionære slogan og betyder ”Sammen i mangfoldighed” og henviser til den enorme diversitet landet rummer etnisk, kulturelt og religiøst.