Styreform: Republik

Hovedstad: Nicosia

Befolkning: ca. 1.200.000 (ca. 330.000 Nordcypern)

Religion: Græsk ortodoks (islam Nordcypern)

Sprog: Græsk og tyrkisk

Areal: 9.250 km2 (3.355 km2 Nordcypern)

Tidsforskel: Cypern er 1 time foran Danmark

Visum

Der kræves ikke visum for danske statsborgere, der rejser til Cypern. Cypern er medlem af EU, men Nordcypern er ikke medlem af EU.

Vaccinationer

På Danske Lægers Vaccinations Service's hjemmeside kan du læse om de relevante vaccinationer, der anbefales for rejser til Cypern/Nordcypern (www.sikkerrejse.dk). Vaccinationer er ikke påkrævet for rejser til Cypern/Nordcypern, men det anbefales, at man lader sig vaccinere mod stivkrampe. For mere information vedr. vaccinationer kontakt egen læge eller Danske Lægers Vaccination.

Valuta 

Der benyttes Euro på Cypern. 100 Euro (EUR) svarer til ca. 745,- danske kroner (januar 2021). Der er mulighed for kontanthævninger i alle lufthavne og byer med ATM maskiner. Kreditkort kan benyttes overalt, dog er de ikke begejstrede for småbeløb, så sørg for også at have nogle kontanter i Euro.
På Nordcypern benyttes Tyrkiske Lira. 100 Lira (TRY) svarer til ca. 88,- danske kroner (februar 2021). Der er mulighed for kontanthævninger i lufthavnen og i mange byer med ATM maskiner. Kreditkort kan benyttes de fleste større steder, og ellers sørg for også at have nogle kontanter med i Euro.

Transport

På vores rejser til Cypern kan I vælge at bestille en lejebil hjemmefra – kontakt os for priser og muligheder. Der er som udgangspunkt altid inkluderet transfers i vores rejser. Tager I en taxa, er prisniveauet lidt lavere end i Danmark.
Der køres i venstre side på Nordcypern. Meget af øen udenfor de større byer er dårlig forbundet med offentlig transport. Man kommer hurtigst rundt i lejebil. Generelt er det billigt at tage en taxa – ca. kr. 23,- pr. kilometer.

Mad og drikke

Det cypriotiske køkken er præget af græsk og tyrkisk mad, og selvfølgelig af det skønne middelhavsklima der giver optimale betingelser for frugt og grønt samt friskfanget fisk. I kan nyde lækre meze's, små-retter med oste, pølser og tomater samt oliven ledsaget af friskbagt brød. Også moussaka og lækre retter med lam og frisk fisk fylder godt på menuen. Desserterne er gerne meget søde sammenlignet med de skandinaviske, og serveres med dessertvinen Commandaria der fremstilles på Cypern.
Nordcypern byder på et stort udbud af grønsagsretter, fisk, supper, kebab, bagværk og kager. Prøv den lokale mezé, cremet humus, grillede auberginer, oliven, tahin dressing og andre både kolde og varme småretter, der serveres i små skåle med lækkert fladbrød. Der findes også mange forskellige slags dolma (fyldte grøntsager), köfte (kødboller) börek (med alskens forskelligt fyld) og en helt speciel ret fra Nordcypern er molokhia, der består af grønne blade fra en slags juteplante, der koges sammen med kylling og serveres med ris. Det er også her man drikker den tyrkiske raki evt. blandet med vand.

Drikkepenge

Drikkepenge er kotume på restauranter og til servicepersonale samt taxaer og er en del af deres løn (ca. 10 %). Nogle restauranter inkluderer drikkepenge i regningen.

Vand

Vi anbefaler, at I udelukkende køber vand på flaske.

Elektricitet

Cypern har 220 V og stik med 3 ben. Medbring gerne adapter.

Telefon og Internet

Efterhånden tilbyder de fleste danske udbydere mobiltrafik til danske priser, men du kan tjekke med din udbyder, inden du tager af sted. De fleste hoteller og restauranter har gratis wifi, og der findes internet caféer i de større byer.

Rejseforsikring

Da det gule sygesikringskort ikke dækker på Cypern, bør du anskaffe dig et blåt EU sygesikringskort. Dette giver dig ret til behandling hos læge på de samme vilkår, som lokalbefolkningen har. Vi anbefaler samtidig, at man tegner en Gouda Rejseforsikring EU rejseforsikring, der sikrer dig mod de udgifter, der ikke er dækket herunder hjemtransport. Kontakt os for de aktuelle priser.
Hverken det gule sygesikringskort eller det blå EU sygesikringskort dækker i Nordcypern. Vi anbefaler derfor samtidig, at man tegner en Gouda Rejseforsikring EU rejseforsikring, der sikrer dig mod de udgifter for sygdom og hjemtransport. Kontakt os for de aktuelle priser.